dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa solferino


miasto solferino

Zupę solferino można przyrządzić na wywarze z kości.

Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 ¾ litra wody
  • 30 dkg pomidorów
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól, pieprz
  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar.
  2. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  3. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokroić w kostkę, ugotować na odcedzonym wywarze.
  4. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować, dodać sól i pieprz. Dodać przetarte pomidory ugotowane lub surowe, włożyć fasolkę szparagową pokrojoną w skośne kawałki o długości ok. 1 ½ cm.