dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos beszamelowy z mlekiem

         

 

     
składniki:
         

 

     
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 dkg mąki
  • ⅓ – ½ mleka
 
  • sól
  • 1 – 2 żółtka lub 1 jajo
  • 1 kostka przyprawy do zup
     
 
  1. Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować, wymieszać z żółtkami. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę). Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”.

  2. Sos ten nadaje się do zapiekania potraw mięsnych, półmięsnych, ryb, jaj, warzyw itp. Po oblaniu potrawy można ją posypać tartym serem tylżyckim, szwajcarskim lub innym.