dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos beszamelowy ze śmietaną

         

 

     
składniki:
         

 

     
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 dkg mąki
  • ¼ l śmietany
  • ⅛ l rosołu, mleka lub wody
 
  • 1 – 2 żółtka
  • sól
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • 4 dkg żółtego sera (ementaler, tylżycki)
     
       
 
  1.  Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem lub mlekiem, zagotować, przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać ale nie gotować.
  2.  Sos ten używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych. 
  3.  Do sosu można dodać połowę tartego sera podpuszczkowego, resztę użyć na posypanie po wierzchu potrawy przed zapiekaniem.