dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos cebulowy biały - soubise

         

 

     
     
składniki:
         

 

     
  • 20 dkg cebuli
  • 3 dkg masła lub margaryna
  • 3 dkg mąki
 
  • ¼ – ⅛ l wywaru z włoszczyzny lub rosołu
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki
  • sól, cukier
     
 
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać tłuszcz, zalać ¼ wrzącej wody, ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito razem z wywarem, ⅛ l wywaru lub rosołu (zimnego) zmieszać z mąką, dodać przetartą cebulę, zagotować.

  2. Połączyć ze śmietaną, lub śmietanką, przyprawić solą i cukrem. Sos powinien być gęsty.

  3. Można dodać żółtko i szczyptę pieprzu. Używać do jaj, kotletów, sztuki mięsa.