dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos chrzanowy

   
składniki:
  • 8 – 10 dkg chrzanu (1 gruby korzeń)
  • 3 dkg mąki
  • sól, cukier
  • ¼ litra wywaru z włoszczyzny lub rosołu
  • ⅛ litra śmietany
  • ocet lub kwasek cytrynowy
     

Chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy lub ocet, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Połączyć z gęstą śmietaną. Można dodać 2 -3 dkg masła.

          

Jeżeli chce się użyć sosu chrzanowego do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami, należy go zaciągnąć 1 -2 żółtkami. Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym, gęstym sosem.