dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos chrzanowy z zasmażką i śmietaną

         

 

     
składniki:
         

 

     
  • 10 dkg chrzanu
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 3 dkg mąki
 
  • sól, cukier, ocet
  • ¼ rosołu lub wywaru jarzynowego
  • ⅛ l śmietany
  • 1 żółtko
     
 
  1. Tłuszcz stopić, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wywarem lub rosołem, zagotować.

  2. Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z rozprowadzoną zasmażką, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i octem.

  3. Połączyć z żółtkiem, podgrzać mieszając.

  4. Sos chrzanowy można przyrządzać również bez żółtka. Używa się go do potraw z mięsa, ryb i z jaj.