dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos grzybowy

         

 

     
składniki:
         

 

     
  • 2 – 3 dkg grzybów suszonych
  • 3 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
 
  • 3 dkg mąki
  • ⅓ l wywaru z grzybów
  • sól, pieprz
     
       
 
  1. Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin w wodzie przegotowanej, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić i posiekać.

  2. Cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę dodać do stopionego tłuszczu, udusić, dodać zrumienioną w piekarniku mąkę, zasmażyć.

  3. Rozprowadzić wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować. Można dodać łyżeczkę masła i „kostkę rosołową”.

  4. Sos grzybowy stosuje się do sztuki mięsa, potraw jarskich, zrazów mielonych, zrazów nelsońskich.