składniki:
|
|
|
|
|
|
- 2 – 3 dkg grzybów suszonych
- 3 dkg cebuli
- 4 dkg tłuszczu
|
|
- 3 dkg mąki
- ⅓ l wywaru z grzybów
- sól, pieprz
|
|
|
|
|
|
- Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin w wodzie przegotowanej, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić i posiekać.
- Cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę dodać do stopionego tłuszczu, udusić, dodać zrumienioną w piekarniku mąkę, zasmażyć.
- Rozprowadzić wywarem z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować. Można dodać łyżeczkę masła i „kostkę rosołową”.
- Sos grzybowy stosuje się do sztuki mięsa, potraw jarskich, zrazów mielonych, zrazów nelsońskich.
|