dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

 
  • 40 dkg świeżych grzybów
  • 5 dkg cebuli
  • zielenina
  • 3 dkg mąki
  • ⅛ l śmietany
  • sól, pieprz
   
     
  1. Grzyby oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski.
  2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów.
  3. Zalać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, przyprawić solą, pieprzem, zagotować. 
 
  1. Połączyć ze śmietaną. Można dodać 2 – 3 dkg masła, 1 łyżkę siekanego koperku i siekanej zielonej pietruszki