dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

SOS KETCHUP

składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • ¼ kg cebuli,
  • 20 dag cukru,
  • 3 dag soli,
  • ¾ szklanki octu,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • kilka ziaren pieprzu i goździków,
  • kawałek cynamonu.
  1. Pomidory umyć podzielić na kawałki, dodać umytą, pokrojoną cebulę, włożyć do rondla i początkowo pod przykryciem rozparować, następnie odkryć i dalej podgrzewać. Przyprawy aromatyczne ugotować z octem, odstawić do wystudzenia pod przykryciem.
  2. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć, doprawić cukrem, dodać przecedzony wywar octowy, dobrze wymieszać i dalej dusić przez co najmniej 2 godziny, najlepiej podkładając pod naczynie podkładkę przeciw przywieraniu.
  3. Gdy przecier zgęstnieje przekładamy go do słoiczków, lub do butelek z szeroką szyjką, napełniając je do pełna, szczelnie zamknąć.