dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos musztardowy

         

 

     

składniki:
         

 

     
  • 3–4 dkg musztardy
  • 3 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
 
  • ¼ –⅓ l rosołu
  • 2 dkg masła
  • sól, cukier
  • cytryna, kwasek cytrynowy lub ocet
     
 
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w talarki, udusić z tłuszczem, przetrzeć przez sito. Dodać lekko zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić rosołem, przyprawić do smaku musztardą, solą, cukrem i zagotować. Można dodać 2 dkg masła.

  2. Zamiast gotować rosół można dodać 1 łyżkę ekstraktu „Rosół z kury” lub 2 kostki przyprawy do zup. Sos ten podawać do pasztecików, pasztetu na gorąco, pieczeni wieprzowej.