dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos pieczarkowy z winem

         

 

     
           

 

składniki:
   
     
  • 15 dkg pieczarek
  • 3 dkg cebuli
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • ¼ l rosołu
 
  • 1 – 2 żółtka
  • 1 kieliszek białego wina
  • ⅛ l śmietanki
  • sól, ocet, pieprz
     
       
 
  1.  Pieczarki oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt cienkie paski.

  2.  Obrać cebulę, posiekać drobno, dołożyć do pieczarek, dodać masło, dusić przez kwadrans. Gdy pieczarki są miękkie, podprawić mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem.

  3.  Połączyć ze śmietanką i żółtkiem. Zamiast białego wina można dodać wino czerwone. Można przyrządzić bez żółtek i śmietanki.