dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos polski (szary)

składniki:
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • ¼ – ⅓ l wywaru z mięsa, ryb lub włoszczyzny
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 3 – 4 dkg rodzynków
  • 3 – 4 dkg migdałów
  • 5 dkg piernika (pierniczki bez polewy)
  • sól, cukier
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • karmel
  1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na maśle, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać.
     
  2. Rozprowadzić rosołem z ryby, mięsa lub warzyw, zagotować razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien się rozgotować). Jeżeli potrzeba, sos przetrzeć przez sito, aby był gładki.
     
  3. Wlać wino, przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodać karmel (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody).
     
  4. Włożyć sparzone, obrane i pokrojone w cienkie paski migdały. Wsypać opłukane rodzynki. Sos podgrzać, mieszając. Sos powinien mieć smak słodko—kwaskowy. Podaje się go do ryb i ozorków.
     
  5. Sos szary można przyrządzić bez piernika, ale dodatek piernika poprawia smak.