dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos polski szary

   
     
składniki:
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 2 dkg cukru na karmel
  • 1 ½ szklanki rosołu z mięsa (ryb)
  • cytryna
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 dkg migdałów
  • sól i cukier do smaku
     
     
     
Rodzynki umyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paseczki. Mąkę zrumienić na ciemnozłoty kolor, dodać tłuszcz, rozprowadzić rosołem. Z cukru i wody (2 łyżki) przygotować karmel, zabarwić nim sos. Dodawać rodzynki, migdały i kawałek skórki cytrynowej, doprawić solą i cukrem, zagotować.             

Na końcu wcisnąć sok z cytryny.

Ryby podawane z sosem polskim szarym to tradycyjne danie wigilijne. Sos polski podaje się poza tym do gotowanego świeżego lub peklowanego ozorka oraz do potrawki cielęcej