dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos pomidorowy z zasmażką

         

 

     
           

 

     
składniki:
  • 40 dkg dojrzałych, świeżych pomidorów albo 8 dkg koncentratu pomidorowego
  • 3 dkg cebuli
  • 2 dkg masła lub margaryny
  • 3 dkg tłuszczu
 
  • 3 dkg mąki
  • ¼ l rosołu lub wywaru z jarzyn
  • sól, cukier
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
     
       
 

Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na silnym ogniu. Z mąki i tłuszczu sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować.

Dodać sól, cukier do smaku, i jeśli trzeba – kwasek cytrynowy.

 

Sos ten można dodawać do krokietów, pasztecików, naleśników z mięsem, sztuki mięsa, ozora, do zapiekania potraw jarskich i mięsnych.