dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos Ravigotte

     
     
składniki:
  • ¼ l oleju lub oliwy
  • 1 surowe żółtko
  • sól, cukier
             
     
  Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki oddzielić i odrzucić. Zalać ⅛ l wrzącej osolonej wody, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez gęste, włosiane sito.     Sporządzić sos według przepisu na „Sos majonezowy”, wymieszać go ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem.
     

  Świeży szpinak można po opłukaniu zemleć w maszynce, wycisnąć sok, dodać 3 – 4 łyżki wody, zagotować. Powstały na powierzchni ugotowanego szpinaku kożuch zebrać i wykorzystać do farbowania majonezu.