dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos tatarski

   
składniki:
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • 2 surowe żółtka
  • ⅛ l oleju rafinowanego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku
  • 4 dkg marynowanych grzybków w occie
  • 4 dkg korniszonów
  • 2 – 3 dkg musztardy dijońskiej
  • ⅛ l śmietany
  • sól. cukier
  • cytryna lub ocet
     
  1. Ugotowane jaja obrać, oddzielone od białek żółtka włożyć do miski, rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na gładką masę. Dodawać stopniowo cienkim strumieniem olej. Majonez ubijać trzepaczką w kształcie rózgi, mieszając w jedną stronę.
  2.  

  3. Gdy wyjdzie cała ilość oleju, dodać drobno posiekane grzybki, ugotowane, drobno pokrojone białka i korniszony (zamiast korniszonów można dodać konserwowy lub kiszony ogórek), łyżkę tartego chrzanu lub siekanego szczypiorku.
                 
  1. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, cukrem i jeśli trzeba, octem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić zimnym wywarem mięsnym, jarzynowym lub wodą.