dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos z grzybów suszonych

         

Wartość energetyczna: 156 kcal

     
składniki:
         

 

     
  • 7—8 dkg suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki wody
 
  • 2—3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
     
      
 
  1.  Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następne moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (namoczyć na noc), ugotować w tej samej wodzie (wywar zachować!)

  2.  Wywar odparować do objętości 200—250 ml, ostudzić. Dodać mąkę, wymieszać, dodać drobno pokrojone grzyby, zagotować, posolić. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem.

  3.  Podawać do kotletów ziemniaczanych, kasz na sypko, kopytek, makaronów, klusek śląskich, do klopsików, pieczeni czy sztuki mięsa.