dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos ziemniaczany


    składniki:
    • ½ kg ziemniaków
    • 4 dkg tłuszczu
    • 2 dkg mąki
    • 4 dkg cebuli
    • ⅓ l rosołu
    • ⅓ listka laurowego
    • pieprz
    • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
    • sól, cukier
    • cytryna lub kwasek cytrynowy
    • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zalać ¼ l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować. Połączyć z zasmażką, zagotować razem, mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, karmelem (jak w Sos polski szary). Wsypać zieloną zieleninę. Dodawać do sztuki mięsa.