sos ziemniaczany
Sos ziemniaczany
- ½ kg ziemniaków
- 4 dkg tłuszczu
- 2 dkg mąki
- 4 dkg cebuli
- ⅓ l rosołu
- ⅓ listka laurowego
- pieprz
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, cukier
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
składniki: |
|
|
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić rosołem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, bardzo drobno pokroić, zalać ¼ l wrzącej wody, ugotować, ale nie rozgotować. Połączyć z zasmażką, zagotować razem, mieszając. Przyprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, karmelem (jak w Sos polski szary). Wsypać zieloną zieleninę. Dodawać do sztuki mięsa.
Tags: sosy, ziemniaczane