dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sosy gorące

   Sosy gorące stosuje się do potraw gorących. Mogą one być słone lub słodkie, zależnie od potrawy, do której mają być podane.

   Sosy gorące słone składają się: z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego, ze składnika głównego nadającego smak, z podprawy i przyprawy. Składnik zasadniczy wchodzi do sosu surowy, np. koper, chrzan, ogórki kiszone, gotowany, np. grzyby, duszony, np. cebula. Podprawę do sosów stanowi zawiesina z mąki i wody lub maki i śmietany, zasmażka rozprowadzona wodą, śmietaną lub śmietaną.

   Sposób zagęszczenia sosów jest taki sam jak zagęszczania zup.

 

Podstawą do przyrządzenia sosów gorących słodkich jest mleko. Sosy te zagęszcza się zagęszcza się zawiesiną z mąki kartoflanej i mleka lub podprawia zaparzonymi albo surowymi, utartymi z cukrem żółtkami. Słodkie sosy owocowe przyrządza się z soków świeżych owoców lub tez z przecierów uzyskanych z owoców rozgotowanych z niedużą ilością wody. Sosy owocowe zagęszcza się mąką ziemniaczaną.

   Sosy gorące słone przyprawia się solą, cukrem, kwaskiem lub octem, przyprawami aromatycznymi. Do sosów gorących słodkich, zależnie od rodzaju, dodaje się wanilię, kakao, kawę, czekoladę itp.


 
Sosy gorące