dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sosy na podstawie galaretki lub marmolady owocowej

         

 

 

borówki z jabłkami i chrzanem

 

 

 

Sos Cumberland

 
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy
 
  • ⅛ l wina owocowego czerwonego
  • sól, cukier
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej
  • 2 łyżki tartego chrzanu
 
 
  • 2 dkg musztardy
  • 2 dkg smażonej skórki pomarańczowej

 

 
     
Chrzan umyć, oczyścić, oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, dodać stertą skórkę pomarańczy i cytryny,
              

oraz sok z cytryny i pomarańczy, dodać posiekaną, smażoną skórkę pomarańczową, galaretkę porzeczkową, musztardę, wino.

Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i cukrem do smaku.


 

     

    Borówki z jabłkami i chrzanem

     
    • 20 dkg borówek smażonych z jabłkami
    • 6 dkg chrzanu
     
    • ocet, sól, cukier
    • musztarda
    • 1 – 2 kieliszki wina owocowego czerwonego
    • 1 cytryna
     
     
    • kwasek cytrynowy
    • 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
   
     
Chrzan umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce, skropić roztworem kwasku cytrynowego, dodać drobno posiekaną skórkę pomarańczową, skórkę i sok z cytryny, wino, przetarte przez sito borówki.                

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą.

Podawać do mięsa i do dziczyzny.