dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sosy owocowe podprawiane mąką ziemniaczaną z wodą lub mlekiem

     
           
Sosy:
         
 

Sos z powideł śliwkowych

  • 10 – 15 dkg powideł
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • ¼ l mleka
  • cynamon
  • skórka cytrynowa

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mlekiem i powidłami, zagotować, dosłodzić do smaku, dodać tłuczony cynamon i skórkę z cytryny.


 

Sos z marmolady głogowej

  • 10 – 15 dkg marmolady głogowej
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • ¼ l wody
  • cukier
  • 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego

Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i marmoladą, dodać cukier, wino, zagotować.


 

Sos morelowy

  • 6 dkg suszonych moreli lub 10 – 15 dkg marmolady morelowej
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • ⅛ l śmietany
  • cukier

Morele suszone opłukać, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Przetrzeć, zmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do smaku cukier i śmietanę, zagotować.

Oprócz cukru można dodać wino owocowe lub czerwone albo przyrządzić sos z samych moreli.


w górę strony

 

Sos z marmolady agrestowej

  • 20 dkg agrestu
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 – 8 dkg cukru
  • 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego

Agrest opłukać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, ugotować, przetrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną (rozmieszaną w 3 łyżkach wody), do smaku cukier, wino, zagotować. Można połączyć z żółtkiem.


 

Sos porzeczkowo – malinowy

  • 15 dkg porzeczek
  • 10 dkg malin
  • 6 – 8 dkg cukru
  • ⅛ l śmietanki
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej

Porzeczki i maliny przebrać, opłukać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, zagotować. Przetrzeć przez gęste sito. Część płynu ostudzić, zmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć zresztą płynu, dodać cukier, zagotować, wymieszać ze śmietaną. Można połączyć z żółtkiem.


 

Sos z jabłek

  • 20 dkg kwaśnych jabłek
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 – 8 dkg cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1 kieliszek wina (niekoniecznie)

Umyte, pokrojone jabłka zalać wodą, ugotować, przetrzeć, dodać do smaku cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z 2 – 3 łyżkami wody), zagotować. Można przyrządzić sos również bez wina.


w górę strony