dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos (franc. sauce, ang. dressing)

Przepisy kulinarne - Sposoby przyrządzania sosów 

Sosy są to dodatki do wielu dań.

Sosy na bazie majonezu


 

sosy - przepisy kulinarne
 Podnoszą one walory smakowe wielu dań. Zawierają wiele dodatków mineralnych i witaminowych. Nadają potrawie zdecydowany smak, szczególnie potrzebne w przypadku potraw suchych lub bez wyraźnego smaku. W wielu przypadkach dzięki dodatkowi sosu smak potrawy zostaje uzupełniony o inny ton, np słodko—kwaśny, czy też owocowy. Mają one duże znaczenie w przepisach kulinarnych wielu kuchni świata.

 Sosy podprawiane są zawiesiną mąki i śmietany, mąki i wody, kefirem, jogurtem, śmietaną, mlekiem, albo zasmażką przyrządzoną na różnych płynach (woda, wino, mleko, wywar). Najlepsza zasmażka jest, kiedy bierzemy tyle mąki ile tłuszczu (1:1). Zależnie od zrumienienia zasmażki otrzymamy: zasmażkę białą, zasmażkę jasnozłotą i zasmażkę złotą. Niektóre, bardziej wykwintne sosy zaprawiamy żółtkami (takich sosów nie gotować). Niektóre sosy zakwaszamy cytryną, kwaskiem cytrynowym albo octem winnym. Do wielu sosów dodaje się wina.   

Sosy gorące


 

Sosy zimne


 

Sosy zaprawiane zasmażką, śmietaną