dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Strucla

         

 

     
  • 3 dkg drożdży
  • 7 dkg cukru
  • ½ l mleka
  • 2 – 3 jaja
  • sól
 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 – 7 dkg tłuszczu
  • 2 dkg tłuszczu do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
  • 2 dkg maku
   
  1. Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą, szeroką, prostokątną blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
  2. Przyrządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z ¼ l letniego mleka i 25 dkg mąki, zostawić w ciepłym miejscu przykryty, aby wyrósł. Gdy wyrośnie, wyłożyć do miski, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, posolić, zarobić ciasto.
  3. Wyrabiać ciasto ręką bardzo starannie, wybijając tak, aby jak najwięcej powietrza weszło i ciasto było pulchne. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i naczynia, wlewając po trochu stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając.
  4. Brzegi miski obrać z ciasta, wyrównać powierzchnię, ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rosło. Gdy zwiększy swą objętość o 100%, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać nieduże bułki zaplatane w „warkocze”.
  5. Ciasto podzielić na części. Każdą część wyrobić krótko, podzielić znowu na trzy części, z których formować wałki długości 20 cm.
  6. Wszystkie trzy wałki złączyć w warkocz z jednej strony, zaciskając mocno.
 
  1. Zaplatać dosyć ciasno w „warkocz”, następnie mocno zlepić końce. Ułożyć 3 bułki w poprzek długości na blasze, przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto prawie podwójnie zwiększy swą objętość, posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, posypać makiem.
  2. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40–50 minut. Jeżeli każdą bułkę piecze się osobno, wystarczy 25–30 minut. Zrobić próbę drewnianą szpilką. Gdy po wyjęciu z ciasta jest sucha, a strucle ładnie zrumienione – ciasto jest upieczone.
  3. Wyjąć, oddzielić nożem od blachy, wyłożyć na stolnicę opierając o wyższy brzeg.