dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Strucla drożdżowa z marmoladą lub masą orzechową


 
 
  • 50 dkg mąki
  • 2 ½ dkg drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 6 dkg tłuszczu
  • 13 dkg cukru
  • olejek migdałowy, wanilia
  • sól, tłuszcz do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
  • 60 – 80 dkg marmolady
  • 3 dkg cukru-pudru
  • wanilia
 

 


 

 

Przygotować marmoladę; o ile jest za gęsta, rozgrzać, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby dała się łatwo smarować. Masę orzechową przyrządzić wg przepisu "Placek kruchy z masą orzechową"
Rzadką marmoladę można odparować do odpowiedniej gęstości. Przyrządzić ciasto według przepisu „Strucla z makiem I” i wyrobić strucle.