dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Strudel zapiekany z jabłkami lub innymi owocami



 

ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 2 białka
  • sól

nadzienie:

  • 70 dkg jabłek
  • cynamon
  • cukier do smaku
  • 4 dkg masła
  • 6 – 8 dkg tartej bułki
  • 4 – 6 dkg masła do zapiekania
  • 4 dkg cukru pudru


Z mąki, białek, wody i szczypty soli zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki, przykryć ciepłą miską i zostawić na godzinę. Dość duży stół przykryć obrusem lub czystym prześcieradłem, posypać dokładnie mąką. Na środek stołu pod obrus włożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry. Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie na odwróconym talerzu i rozciągnąć końcami palców, które często osypywać mąką, aby ciasto się nie przylepiało. Im cieniej ciasto wyciągnięte tym smaczniejszy strudel. Grubsze brzegi ciasta obciąć. Strudel pozostawić do przeschnięcia. Strudel ma być na wpół przeschnięty, bo inaczej źle się zwija. Jabłka umyć, obrać, cienko poszatkować, przyprawić cukrem i cynamonem do smaku.

Ciasto skropić topionym masłem, nałożyć równo jabłka, posypać tartą bułką. Zwinąć dosyć ciasno w rulon, pomagając sobie obrusem (2 rogi obrusa podnieść, aby ciasto dało się łatwiej zwijać). Pokroić na kawałki o długości 25 – 30 cm. Ułożyć na posmarowanej blasze, z wierzchu skropić masłem. Włożyć do gorącego piekarnika, zapiekać 20 – 30 minut. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku, posypać cukrem – pudrem.
Strudel można nadziewać różnymi owocami: wiśniami, jeżynami i in. oraz włoskimi orzechami mielonymi.