dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflet kawowy

     
     
składniki:
  • 2 dkg kawy mielonej
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 – 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 dkg masła do wysmarowania formy
     
              
     
   Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko. Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody. Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia.      Z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
     
Upieczony suflet podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.