dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflet wiśniowy

składniki:

  • ½ kg świeżych wiśni, (0,4  kg ze słoika),
  • 5 dag masła,
  • 12 dag cukru,
  • 2 jaja,
  • ½ kg chudego twarogu,
  • 1 cytryna,
  • 6 dag mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • cynamon w proszku,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do smarowania formy.
  1. Umyć wiśnie, usunąć pestki, (owoce ze słoika osączyć).
  2. Nasmarować formę do sufletów tłuszczem, włożyć wiśnie.
  3. Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem na pienistą masę.
  4. Rozbić jaja, żółtka wymieszać z serem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i nałożyć na masę serową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysypać na pianę z białek, wszystko razem delikatnie wymieszać.
  6. Masę serową nałożyć na wiśnie, posypać płatkami z migdałów, cukrem pudrem i cynamonem.
  7. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.

Jedna porcja zawiera około 25 g białka, 17 g tłuszczu, 62g węglowodanów, = 2097 kJ = 501 kcal.