dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflety

Wymieszane składniki przekłada się do ogniotrwałego półmiska i wstawia na 25 minut do dość mocna nagrzanego piekarnika. Suflet można posypać przed zapieczeniem siekanymi orzechami lub migdałami.

 

Po wyjęciu z piekarnika suflety szybko opadają, należy je zatem zapiekać tuż przed podaniem. Suflet podaje się, gdy powierzchnia jest zrumieniona, na tym samym półmisku, na którym się zapiekał.

Suflety to desery pieczone, podawane wyłącznie na gorąco. Sporządzamy je z ubitych z cukrem białek lub żółtek utartych z cukrem z dodatkiem przecieru owocowego, naparu z kawy i herbaty, karmelu lub innych przypraw – dla polepszenia smaku – i ewentualnie z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub tartej bułki.

 

Przed przyrządzeniem deseru przygotowuje się naczynie do zapiekania (najlepiej półmisek żaroodporny) – które należy wysmarować masłem lub margaryną.

Żółtka uciera się z cukrem, ewentualnie ubija pianę z białek. Zależnie od rodzaju sufletu przygotowuje się przecier owocowy, napar z kawy, herbaty lub karmel.

 

suflet jabłkowy

suflet karmelowy

suflet kawowy

suflet wiśniowy

suflet z jabłek

suflet z marmolady

suflet śliwkowo-makaronowy