dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Surówki z warzyw bez przetwarzania

Z warzyw nieprzetworzonych: 

Cebula

Młodą, wiosenną cebulę ze szczypiorkiem umyć starannie pod bieżącą wodą, otrząsnąć z wody, obciąć korzonki. Pokroić na kawałki. Podać na półmiseczku, osobno do tego podać sól i masło.

Ogórki

Ogórki opłukać, obrać cienko ze skórki (jeśli skórka jest gruba), opłukać pokroić w talarki. Ułożyć na szklanym półmiseczku. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki, oprószyć solą i pieprzem.

Rzodkiewka

Rzodkiewkę umyć starannie pod bieżącą wodą, otrząsnąć z wody, obciąć korzonki i liście, pozostawić łodyżki. Podać na półmiseczku, osobno do tego podać sól i masło.

Ogórki kiszone

Ogórki opłukać, obrać cienko ze skórki (jeśli skórka jest gruba), opłukać pokroić na ćwiartki wzdłuż lub w talarki. Podawać na półmiseczku.

Pomidory

Umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić w plasterki albo w ćwiartki, lub podawać w całości na półmiseczku.