dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Surówki z warzyw zaprawiane śmietaną

         

 kucharz

Surówki:

z marchwi i pietruszki, z marchwi, jabłek i chrzanu, z selerów i jabłek ze śmietaną, z rzodkiewki, z chrzanu i jabłek, z czarnej rzodkwi z cebulą

  mizeria z ogórków ze śmietaną,  surówka z pomidorów i ogórków kiszonych, sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiemgłowiasta z jajamize szczypiorkiem i koperkiemsurówka z różnych warzyw

Surówka z marchwi i pietruszki

  • ¼ kg marchewki
  • 15 dkg pietruszki
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 10 dkg jabłek
  • sól, cukier
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • ⅛ l śmietany

Marchew, pietruszkę, wyszorować szczotką, oczyścić i razem z jabłkami opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić cukrem, solą, gdy potrzeba – cytryną lub kwaskiem cytrynowym. Ułożyć na szklanej salaterce, posypać siekaną zieloną pietruszką.

 

Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu

  • ¼ kg marchewki
  • 10 dkg jabłek
  • 5 dkg chrzanu
  • sól, cukier
  • ⅛ l śmietany
  • zielenina

Jabłka umyć, chrzan, marchew umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce (jabłka na grubszej), wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. 
do góry
 

Surówka z selerów i jabłek ze śmietaną

  • 15 dkg selerów
  • 15 dkg jabłek
  • sól, cukier
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
  • 10 dkg pomidorów
  • ⅛ l śmietany
  • cytryna lub kwasek cytrynowy

Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, pokrojone w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wyłożyć na salaterkę, posypać po wierzchu siekanym szczypiorkiem. 
do góry
 

Surówka z rzodkiewki

  • 3 – 4 pęczki rzodkiewek
  • ⅛ l śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól

Rzodkiewki umyć, odciąć listki i cienkie korzonki, pokroić w talarki, posolić, zalać śmietaną, posypać siekanym koperkiem. Rzodkiewki można również zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
do góry

 Surówka z chrzanu i jabłek

  • 35 dkg jabłek
  • 5 dkg chrzanu
  • ⅛ l śmietany
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z chrzanem i śmietaną. Przyprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Ułożyć na szklanej salaterce. 
do góry
 

Surówka z czarnej rzodkwi z cebulą

  • 40 dkg rzodkwi
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg pomidorów
  • 10 dkg twarogu
  • ⅛ – ¼ l śmietany
  • sól

Rzodkiew wyszorować szczotką, obrać, zetrzeć na grubej tarce, lekko odcisnąć, osolić, dodać obraną i posiekaną cebulę, wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na salaterce, przybrać ćwiartkami pomidorów, z wierzchu posypać twarogiem. Podawać do razowego pieczywa smarowanego masłem. 
do góry
 

Mizeria z ogórków ze śmietaną

  • 40 dkg ogórków
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • cukier, sól
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • ⅛ l śmietany

Ogórki umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce. Śmietanę wymieszać z solą, cukrem i octem. Ogórki ułożyć na salaterce, zalać śmietaną, posypać siekanym koperkiem. 
do góry

 

Surówka z pomidorów i ogórków kiszonych

  • ¼ kg pomidorów
  • 5 dkg cebuli
  • ⅛ l śmietany
  • sól, zielenina

Pomidory opłukać, ogórki i pomidory pokroić w talarki, cebulę pokroić w krążki. Ułożyć na półmiseczku rzędami pomidory i ogórki na przemian z cebulą, osolić, zalać śmietaną, przybrać zieloną pietruszką.
do góry

Sałata głowiasta z rzodkiewką i ogórkiem

  • 2 główki sałaty (małe)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 15 dkg ogórka świeżego
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • sól, cukier, ocet
  • ⅛ l śmietany

Sałatę umyć, oczyścić, osączyć, podzielić na części. Ogórek umyć, obrać, pokroić w krążki. Rzodkiewki umyć, pokroić w talarki. Warzywa wymieszać. Śmietanę doprawić cukrem, szczyptą soli i octem, polać nią sałatę ułożoną na szklanej salaterce, posypać siekanym szczypiorkiem.
do góry

Sałata głowiasta z jajami

  • 3–4 główki sałaty
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • ⅛ l śmietany
  • sól, ocet, cukier

Sałatę opłukać, oczyścić, podzielić na części, osączyć, ułożyć na salaterce. Po wierzchu polać śmietaną doprawioną do smaku cukrem, solą, octem. Przybrać ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.
do góry

Sałata głowiasta ze szczypiorkiem i koperkiem

  • 3–4 główki sałaty
  • 1–2 łyżki siekanego szczypiorku i koperku
  • ⅛ l śmietany
  • sól, ocet, cukier

Przyrządzić jak sałatę głowiastą z jajami. Posypać siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
do góry

Surówka z różnych warzyw

  • 30 dkg warzyw mieszanych
  • 15 dkg jabłek (2 szt. )
  • sól, cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • ⅛ l śmietany

do góry