dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Surówki z warzyw zaprawiane cytryną, kwaskiem cytrynowym lub octem


 


Surówka: z pomidorówz pomidorów z cebuląz pomidorów i ogórkówmizeria z ogórków z octem.

Surówka z pomidorów

  • 40 dkg pomidorów
  • sól
  • cytryna lub ocet
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na półmisku, posolić, skropić sokiem z cytryny lub octem, posypać szczypiorkiem. Można je również polać śmietaną.


Surówka z pomidorów z cebulą

  • 40 dkg pomidorów
  • 5 dkg cebuli
  • sól, cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w krążki. Ułożyć na półmisku pomidory i cebulę, oprószyć solą, cukrem, skropić octem, posypać siekanym szczypiorkiem.


Surówka z pomidorów i ogórków

  • 20 dkg ogórków
  • 25 dkg pomidorów
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 – 2 łyżeczki siekanego koperku
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy

Ogórki i pomidory umyć. Ogórki obrać. Ogórki i pomidory pokroić w talarki i ułożyć na przemian na półmiseczku szklanym. Oprószyć solą, cukrem, szczypiorkiem i koperkiem, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym.


Mizeria z octem

  • 40 dkg świeżych ogórków
  • sól, cukier
  • 1 – 2 łyżeczki siekanego koperku
  • ocet

Ogórki umyć, obrać, cienko poszatkować. Ułożyć na szklanej salaterce, oprószyć solą, cukrem, koperkiem, skropić octem.