surówki z warzyw zaprawiane olejem lub oliwą
Surówki z cykorii
- 3 – 4 szt. cykorii (35 dkg)
- 3 – 4 łyżki oleju lub oliwy
- cytryna
- kwasek cytrynowy lub ocet
- 10 dkg pomidorów
- sól, cukier
Cykorię oczyścić, u nasady wyciąć kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić ją w jak najcieńsze paseczki, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną, przybrać talarkami pomidorów.
Surówka z cykorii z zielonym groszkiem
- 2 szt cykorii (20 dkg)
- 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
- 10 dkg groszku zielonego (łuskanego)
- 10 dkg jabłek
- sól, cukier
- cytryna
- kwasek cytrynowy lub ocet
- zielenina
Przyrządzić jak surówkę z cykorii, dodać młody, świeży groszek i utarte jabłka. Ułożyc na szklanym półmiseczku, przybrać zieleniną.
Surówka z cebuli
- 20 dkg cebuli
- 2 – 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- cytryna lub ocet
- zielenina
Młodą cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić, skropić olejem, cytryną. Ułozyć na salaterce, z wierzchu posypać siekaną zieleniną.
Surówka z kapusty cukrowej z sokiem z kiszonych buraków
- 40 dkg kapusty cukrowej
- 3 – 4 łyżki oleju
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- sok z kiszonych buraków
- sól, cukier
- zielenina
Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Gdy zmięknie, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku posłodzonym sokiem z buraków kiszonych. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki, posypać zielonym szczypiorkiem.
Surówka z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym
- 40 dkg kapusty cukrowej
- 10 dkg ogórków kiszonych
- sok z ogórków
- sól, cukier
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1 pomidor
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przyprawić cukrem i kwasem z ogórków do smaku. Ułożyć na salaterce, przybrać talarkami pomidorów lub rzodkiewki, posypać siekanym szczypiorkiem.
Surówka z włoskiej kapusty z jabłkami i ogórkiem
- 20 dkg kapusty włoskiej
- 10 dkg kiszonych ogórków
- 10 dkg jabłek
- 3 – 4 łyżki oleju
- sól, cukier
- ocet lub cytryna
- zielenina
Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę, jabłka, ogórek wymieszać z olejem, przyprawić do smaku z cukrem, cytryną lub octem. Ułożyć na półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
Surówka z kapusty kiszonej i cebuli
- 35 dkg kapusty kiszonej
- 5 dkg cebuli
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
- cukier
- 3 – 4 łyżki oleju
Kapustę kiszoną drobno pokroić, posypać cukrem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kapustę wymieszać z cebulą i z olejem. Ułożyć na salaterce, posypać siekaną pietruszką, przybrać krążkami cebuli.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 10 dkg marchewki
- 10 dkg jabłek
- cukier
- 3 – 4 łyżki oleju
Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce (kapustę można pokroić). Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krojonej marchewki.
Surówka z kapusty kiszonej i dyni
- 20 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg dyni
- 3 – 4 łyżki oleju
- cukier, zielenina
Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę drobno pokroić, posypać cukrem. Wymieszać kapustę i dynię z olejem. Ułożyć na szklanej salaterce. Przybrać zieloną pietruszką i paskami ozdobnie krojonej dyni.
Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 3 dkg koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
- 3–4 łyżki oleju
- 5 dkg cebuli
- cukier
Kapustę pokroić cukrem, połączyć z olejem, siekaną cebulą i pomidorami, wymieszać. Ułożyć na szklanym półmiseczku. Przybrać krążkami cebuli, posypać siekaną zieloną pietruszką.
- ¼ kg marchewki
- 15 dkg selera
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
- sól, cukier
- ocet lub kwasek cytrynowy
- 3–4 łyżki oleju lub oliwy
Marchewkę i seler wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach, wymieszać z olejem, przyprawić solą, cukrem, octem. Ułożyć na salaterce, posypać siekaną zieloną pietruszką.
- 15 dkg pomidorów
- 10 dkg jabłek
- 10 dkg ogórków
- 15 dkg renklod
- sól, cukier
- ocet lub kwasek cytrynowy
- 3–4 łyżki oleju
Pomidory, jabłka, ogórki, renklody opłukać. Ogórki obrać, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym. Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, wymieszać do smaku cukrem, solą. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać talarkami pomidorów i ćwiartkami renklod.
- 30 dkg warzyw (marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory)
- 2 jabłka (15 dkg)
- sól, cukier
- kwasek cytrynowy
- 3 – 4 łyżki oleju
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Korzeniowe zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka i obrane ogórki umyć, zetrzeć na grubej tarce. Pory pokroić na drobne paski. Groszek, pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Połączyć z olejem, wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym, ułożyć na szklanej salaterce, przybrać ozdobnie krojonymi paskami marchwi i porów.
Surówka z papryki słodkiej
- 10 dkg zielonych strąków papryki słodkiej
- 20 dkg pomidorów
- 20 dkg gruszek
- 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju.
- sól, cukier
- ocet lub cytryna
Paprykę, pomidory i gruszki opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wyjąć pestki, pokroić w cienkie paski. Pomidory i obrane gruszki pokroić w słupki. Wszystkie składniki wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać paskami słodkiej papryki.
Surówka z papryki słodkiej i selera
- 20 dkg czerwonej papryki słodkiej (pomidorowej)
- 20 dkg jabłek
- 10 dkg selera
- 3–4 łyżki oleju lub oliwy
- sól, cukier
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
Strąki papryki i jabłka opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wybrać nasiona, pokroić w cienkie paski. Selery wyszorowane pod bieżącą wodą zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem. Sałatkę wyłożyć na salaterkę, z wierzchy posypać siekaną zieloną pietruszką.
Sałata głowiasta z olejem
- 3–4 główki sałaty
- sól, cukier
- ocet lub cytryna
- 3–4 łyżki oleju
Sałatę płukać pod bieżącą wodą, oczyścić, podzielić na części, odsączyć z wody (najlepiej odwirować). Ocet rozcieńczyć wodą i przyprawić solą i cukrem. Polać nim sałatę ułożoną na salaterce i wymieszać. Skropić olejem.
Surówka z rydzów kiszonych
- 40 dkg rydzów kiszonych
- 8 dkg cebuli
- 3 – 4 łyżki oleju
- pieprz
Z kiszonych rydzów usunąć cebulę i pieprz, pokroić je w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Rydze ułożyć na salaterce, posypać cebulą i pieprzem, skropić olejem. Ułożyć na półmiseczku szklanym, przybrać krążkami cebuli.
Surówka ze szpinaku i cebuli
- 30 dkg młodego szpinaku
- 5 dkg cebuli
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4–5 łyżek oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- cytryna lub kwasek cytrynowy
Szpinak opłukać, otrząsnąć z wody, pokroić w cienkie paski, dodać cebulę obraną startą na tarce, ząbek czosnku roztarty z solą, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym. Wyłożyć na salaterkę, przybrać z wierzchu talarkami rzodkiewki.
Surówka z roszponki lub endywii
- 30 dkg roszponki (2–3 główki)
- 3–4 łyżki oleju
- sól, ocet
- cukier
Zimową sałatę roszponkę opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, otrząsnąć z wody (odwirować), podzielić na części. Ocet rozcieńczyć wodą, wymieszać z solą i cukrem, polać sałatę, wymieszać, skropić olejem. Ułożyć na szklane salaterce.
Surówka z rzeżuchy i selerów
- 10 dkg rzeżuchy
- 10 dkg selerów
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- 20 dkg jabłek
- 4–5 łyżek oleju
- sól, cukier
Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać kwasek cytrynowy i olej. Rzeżuchę opłukać, otrząsnąć z wody, pokroić drobno, połączyć z selerami, dodać jabłka starte, przyprawić do smaku solą, cukrem i o ile potrzeba – kwaskiem cytrynowym.