dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Surówki z warzyw zaprawiane olejem lub oliwą

 

Surówka: z cykorii, z cykorii z zielonym groszkiem, z cebuli, z kapusty cukrowej z sokiem z kiszonych buraków, z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym, z kapusty włoskiej z jabłkami i ogórkiem, z kapusty kiszonej i cebuli, z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewkąz kapusty kiszonej i dyniz kapusty kiszonej i pomidorówz marchewki i seleraz ogórków, pomidorów, renklod i jabłekz różnych warzywz papryki słodkiejz papryki słodkiej i seleragłowiasta z olejemz rydzów kiszonychze szpinaku i cebuliz roszponki lub endywiiz rzeżuchy i selerów


 

 

Surówki z cykorii


  • 3 – 4 szt. cykorii (35 dkg)
  • 3 – 4 łyżki oleju lub oliwy
  • cytryna
  • kwasek cytrynowy lub ocet
  • 10 dkg pomidorów
  • sól, cukier

Cykorię oczyścić, u nasady wyciąć kawałek miąższu, który jest gorzki, pokroić ją w jak najcieńsze paseczki, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku solą, cukrem, cytryną, przybrać talarkami pomidorów.


Surówka z cykorii z zielonym groszkiem


  • 2 szt cykorii (20 dkg)
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 10 dkg groszku zielonego (łuskanego)
  • 10 dkg jabłek
  • sól, cukier
  • cytryna
  • kwasek cytrynowy lub ocet
  • zielenina

Przyrządzić jak surówkę z cykorii, dodać młody, świeży groszek i utarte jabłka. Ułożyc na szklanym półmiseczku, przybrać zieleniną.


Surówka z cebuli


  • 20 dkg cebuli
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • cytryna lub ocet
  • zielenina

Młodą cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki, posolić, skropić olejem, cytryną. Ułozyć na salaterce, z wierzchu posypać siekaną zieleniną. 

w górę


Surówka z kapusty cukrowej z sokiem z kiszonych buraków


  • 40 dkg kapusty cukrowej
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • sok z kiszonych buraków
  • sól, cukier
  • zielenina

Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Gdy zmięknie, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku posłodzonym sokiem z buraków kiszonych. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki, posypać zielonym szczypiorkiem. 

w górę


Surówka z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym


  • 40 dkg kapusty cukrowej
  • 10 dkg ogórków kiszonych
  • sok z ogórków
  • sól, cukier
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przyprawić cukrem i kwasem z ogórków do smaku. Ułożyć na salaterce, przybrać talarkami pomidorów lub rzodkiewki, posypać siekanym szczypiorkiem. 

w górę


Surówka z włoskiej kapusty z jabłkami i ogórkiem


  • 20 dkg kapusty włoskiej
  • 10 dkg kiszonych ogórków
  • 10 dkg jabłek
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • sól, cukier
  • ocet lub cytryna
  • zielenina

Kapustę oczyścić, poszatkować, posolić. Ogórki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę, jabłka, ogórek wymieszać z olejem, przyprawić do smaku z cukrem, cytryną lub octem. Ułożyć na półmiseczku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki

w górę


Surówka z kapusty kiszonej i cebuli


  • 35 dkg kapusty kiszonej
  • 5 dkg cebuli
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • cukier
  • 3 – 4 łyżki oleju

Kapustę kiszoną drobno pokroić, posypać cukrem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kapustę wymieszać z cebulą i z olejem. Ułożyć na salaterce, posypać siekaną pietruszką, przybrać krążkami cebuli. 

w górę


Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką


  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 10 dkg marchewki
  • 10 dkg jabłek
  • cukier
  • 3 – 4 łyżki oleju

Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce (kapustę można pokroić). Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krojonej marchewki. 

w górę


 

Surówka z kapusty kiszonej i dyni


  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg dyni
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • cukier, zielenina

Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę drobno pokroić, posypać cukrem. Wymieszać kapustę i dynię z olejem. Ułożyć na szklanej salaterce. Przybrać zieloną pietruszką i paskami ozdobnie krojonej dyni. 

 

Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów


  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 3 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • 3–4 łyżki oleju
  • 5 dkg cebuli
  • cukier

Kapustę pokroić cukrem, połączyć z olejem, siekaną cebulą i pomidorami, wymieszać. Ułożyć na szklanym półmiseczku. Przybrać krążkami cebuli, posypać siekaną zieloną pietruszką. 

 
Surówka z marchewki i selera

  • ¼ kg marchewki
  • 15 dkg selera
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • sól, cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • 3–4 łyżki oleju lub oliwy

Marchewkę i seler wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach, wymieszać z olejem, przyprawić solą, cukrem, octem. Ułożyć na salaterce, posypać siekaną zieloną pietruszką. 

 
Surówka z ogórków, pomidorów, renklod i jabłek

  • 15 dkg pomidorów
  • 10 dkg jabłek
  • 10 dkg ogórków
  • 15 dkg renklod
  • sól, cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • 3–4 łyżki oleju

Pomidory, jabłka, ogórki, renklody opłukać. Ogórki obrać, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym. Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski, wymieszać do smaku cukrem, solą. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać talarkami pomidorów i ćwiartkami renklod. 

 
Surówka z różnych warzyw

  • 30 dkg warzyw (marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory)
  • 2 jabłka (15 dkg)
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy
  • 3 – 4 łyżki oleju

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Korzeniowe zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka i obrane ogórki umyć, zetrzeć na grubej tarce. Pory pokroić na drobne paski. Groszek, pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Połączyć z olejem, wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym, ułożyć na szklanej salaterce, przybrać ozdobnie krojonymi paskami marchwi i porów. 

 

Surówka z papryki słodkiej


  • 10 dkg zielonych strąków papryki słodkiej
  • 20 dkg pomidorów
  • 20 dkg gruszek
  • 3 – 4 łyżki oliwy lub oleju.
  • sól, cukier
  • ocet lub cytryna

Paprykę, pomidory i gruszki opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wyjąć pestki, pokroić w cienkie paski. Pomidory i obrane gruszki pokroić w słupki. Wszystkie składniki wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem. Ułożyć na szklanym półmiseczku, przybrać paskami słodkiej papryki. 

 

Surówka z papryki słodkiej i selera


  • 20 dkg czerwonej papryki słodkiej (pomidorowej)
  • 20 dkg jabłek
  • 10 dkg selera
  • 3–4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, cukier
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki

Strąki papryki i jabłka opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wybrać nasiona, pokroić w cienkie paski. Selery wyszorowane pod bieżącą wodą zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem. Sałatkę wyłożyć na salaterkę, z wierzchy posypać siekaną zieloną pietruszką. 

 

Sałata głowiasta z olejem


  • 3–4 główki sałaty
  • sól, cukier
  • ocet lub cytryna
  • 3–4 łyżki oleju

Sałatę płukać pod bieżącą wodą, oczyścić, podzielić na części, odsączyć z wody (najlepiej odwirować). Ocet rozcieńczyć wodą i przyprawić solą i cukrem. Polać nim sałatę ułożoną na salaterce i wymieszać. Skropić olejem. 

 

Surówka z rydzów kiszonych



Z kiszonych rydzów usunąć cebulę i pieprz, pokroić je w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Rydze ułożyć na salaterce, posypać cebulą i pieprzem, skropić olejem. Ułożyć na półmiseczku szklanym, przybrać krążkami cebuli. 

 

Surówka ze szpinaku i cebuli


  • 30 dkg młodego szpinaku
  • 5 dkg cebuli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4–5 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • cytryna lub kwasek cytrynowy

Szpinak opłukać, otrząsnąć z wody, pokroić w cienkie paski, dodać cebulę obraną startą na tarce, ząbek czosnku roztarty z solą, wymieszać z olejem, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym. Wyłożyć na salaterkę, przybrać z wierzchu talarkami rzodkiewki. 

 

Surówka z roszponki lub endywii


  • 30 dkg roszponki (2–3 główki)
  • 3–4 łyżki oleju
  • sól, ocet
  • cukier

Zimową sałatę roszponkę opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, otrząsnąć z wody (odwirować), podzielić na części. Ocet rozcieńczyć wodą, wymieszać z solą i cukrem, polać sałatę, wymieszać, skropić olejem. Ułożyć na szklane salaterce. 

 

Surówka z rzeżuchy i selerów


  • 10 dkg rzeżuchy
  • 10 dkg selerów
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • 20 dkg jabłek
  • 4–5 łyżek oleju
  • sól, cukier

Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać kwasek cytrynowy i olej. Rzeżuchę opłukać, otrząsnąć z wody, pokroić drobno, połączyć z selerami, dodać jabłka starte, przyprawić do smaku solą, cukrem i o ile potrzeba – kwaskiem cytrynowym.