dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Suszenie jarzyn korzeniowych

Przepis staropolski

 
 
  1. Pietruszkę starannie oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie płaty, nawlec na sznurek i suszyć zawieszone nad piecem, strzegąc od much.
  2. Po ugotowaniu obiadu wyłożyć ciepłą jeszcze płytę kuchenną papierem i na papierze dosuszać.
  3. Gdy korzenie przeschną, lecz są jeszcze elastyczne, złożyć je do puszki lub zamkniętego słoja i trzymać w suchym miejscu.
 
 
Uwaga: W ten sam sposób suszy się selery. Susz z selerów i pietruszki należy używać późną wiosną, gdy solonka z włoszczyzny już się wyczerpie, a świeżej włoszczyzny jeszcze nie ma.
 
 (Warzywa można suszyć oczywiście bardzo skutecznie w korzystając z suszarki do warzyw i owoców).
  Dla uzupełnienia wartości odżywczej do wywaru na zupę należy dodawać trochę zieleniny (nać z pietruszki, koperek, szczypiorek).  
suszarka do warzyw