dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Syrop z malin

 

Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 1 kg cukru.

 

  1. Owoce przebrać, oczyścić, ostrożnie wypłukać, osączyć, przesypać cukrem, rozparować w sokowniku.
  2. Można również przetworzyć owoce na zimno, zasypując je cukrem i odstawiając w ciemne miejsce, zabezpieczone przed kurzem. Na drugi dzień zlać powstały sok, odcedzić przez niezbyt gęste sito, następnie podgrzać do prawie do wrzenia, ale nie gotować. Gorący syrop zlać do butelek lub do słoiczków, ta, aby napełnić naczynie do pełna. Szczelnie zamknąć, ułożyć je poziomo i otulić kocem do wystudzenia. Zamiast tego zabiegu można przeprowadzić pasteryzację syropu w temperaturze 85 °C przez 20 minut. Również syropy z innych owoców, jak maliny, poziomki, jagody, jeżyny, truskawki, czarna porzeczka, czarne jagody, wiśnie przygotowuje się w taki sam sposób. Można również mieszać owoce, aby otrzymać syrop wieloowocowy. Szczególnie można polecić wykonanie syropu z owoców leśnych: malin, Jerzyn, poziomek lub jagody.