dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Syrop z płatków róży konfiturowej

Składniki:

  • ½ kg płatków kwiatu róży konfiturowej,
  • ½ kg cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • szczypta kwasku cytrynowego.

 

Przygotować syrop z cukru i z wody. Wsypać wypłukane, świeże płatki róży, obgotować przez minutę, licząc od zagotowania, dodać kwasku cytrynowego tyle, aby roztwór zabarwił się rubinowo. Odcedzić płatki przez sito, syrop zlać na gorąco do słoiczków, zakręcić i ostudzić. Płatki przełożyć do małego słoiczka, ugnieść. Jeżeli nie wypełnią go po brzegi uzupełnić przestrzeń miałkim cukrem, mocno przycisnąć i zakręcić szczelnie przykrywką. Przed zakręceniem brzeg słoiczka i nakrętkę przetrzeć spirytusem.