dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Szarlotka

 
     
 

ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • sól
  • ½ paczki cukru waniliowego
  • ½ jajka do smarowania

nadzienie:

  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • ½ paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
 

 

 
            
     

  Posiekać tłuszcz z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wystudzić w lodówce. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkować do grubości ½ cm nadając mu kształt prostokąta, przenieść go wałkiem na blachę.

  Ułożyć w ten sposób, aby przykryć całą blachę i jej boki do wysokości 2 cm. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec ciasto w gorącym piekarniku, na jasnozłoty kolor.

 

  Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić je na grubej tarce, wymieszać z cukrem i równomiernie rozłożyć na powierzchni podpieczonego ciasta. Przykryć jabłka drugą częścią rozwałkowanego ciasta, wyrównać brzegi, nakłuć widelcem i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.

  Wystudzoną szarlotkę pokroić na kwadraty i oprószyć cukrem pudrem albo polukrować pomadką cytrynową.