dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Szarlotka

 
     
 

ciasto:

  • ½ kg mąki
  • ¼ kg tłuszczu
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dkg gęstej śmietany

nadzienie:

  • 1 kg jabłek antonówki
  • 10 dkg cukru
  • tarta bułka do posypania
  • pół porcji cynamonu albo pół laski wanilii
  • 2 dkg cukru pudru do posypania ciasta
 

 

 
             
     

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon lub wanilię i cukier oraz wymieszać.

Przyrządzić kruche ciasto, oziębić go i podzielić na 2 części: jedną cienko rozwałkować, włożyć do blachy, podpiec, posypać tartą bułką i nałożyć masę z jabłek.

  Drugą część rozwałkować, przenieść na wałku, przykryć nią jabłka i upiec, stawiając ciasto wyżej w piekarniku, aby zapiec jego wierzchnią warstwę.
     
Upieczone ciasto pokroic na porcje i posypać przez sitko cukrem pudrem albo polukrować polewą cytrynową.