dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Szarlotka wykwintna


ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka cytrynowa
  • ½ jajka do smarowania
  • 1 kg jabłek
  • 30 dkg cukru
  • skórka z cytryny
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 łyżeczka tartej bułki
 

krem:

  • 20 dkg śmietany kremówki
  • 20 dkg cukru pudru

 


 

Przygotować ciasto: przepis na szarlotkę, wynieść pod przykryciem w chłodne miejsce (lodówka) na 10 minut, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować do grubości ½ cm, nadając ciastu kształt prostokątny, przenieść wałkiem na blachę. Powierzchnię nakłuć widelcem, upiec w gorącym piekarniku na bladozłoty kolor, gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić na paski i każdy pasek zrolować. Rulonik ułożyć na każdym ciastku oblepiając nim cztery boki.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić na grubej tarce, wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rodzynkami i równomiernie rozsmarować na każdym kwadracie podpieczonego ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez ok. 40 minut.

Gdy ciasta ostygną przybrać je kremem z bitej śmietany.