dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Szarlotka z kremem 

   
     
składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 80 dkg jabłek (szara reneta, antonówka)
  • ¼ kg kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ l śmietany kremówki (36%)
             
     
  1. Wsypać do miski przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę, 3 łyżki śmietany i utarte z ¼ szklanki cukru żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
  2.  

  3. Podzielić ciasto, ⅓ wstawić do lodówki a resztę rozwałkować, położyć na wysmarowaną blachę.
  4.  

  5. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i położyć na cieście.
  6.  

  7. Z białek ubić sztywną pianę z 1 szklanką cukru i z cukrem waniliowym. Do piany wsypać budyń śmietankowy, wymieszać.
  8.  

           
  1. Wyłożyć na jabłka.
  2. Ciasto zamrożone w lodówce zetrzeć na grubej tarce i przykryć na wierzchu ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze ok. 200°C.


Szarlotka z bitą śmietaną

   

Wystudzić ciasto, zimną śmietanę (z lodówki) ubić z ½ szklanki cukru i położyć na cieście.Dekorować polewą czekoladową.