dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Szarlotka z pianką

(z białek)

 
   
ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 8 dkg smalcu
  • 6 dkg masła (margaryny)
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • skórka cytrynowa
nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 20 dkg cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżeczka bułki tartej
 
pianka:
  • 5 białek
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg rodzynek
 
             
     

Przygotować ciasto wg przepisu na szarlotkę, dodając śmietanę i skórkę cytrynową. Przykryte ciasto oziębić, a następnie rozwałkować w kształcie prostokąta i pokryć nim całą blachę i jej boki na wysokość 2 cm.

Podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Do jabłek dodać cukru i otartą skórkę cytrynową, a następnie przesmażyć je w płaskim rondlu na silnym ogniu, ciągle mieszając.

          Gdy jabłka rozgotują się i będą przezroczyste ostudzić masę i na upieczonym spodzie równo rozsmarować marmoladę. Białka ubić na sztywną pianę w naczyniu zanurzonym we wrzącej wodzie, dosypując stopniowo cukier, aż piana będzie gładka i lśniąca. Pianę lekko wymieszać z rodzynkami. Posmarować nią równo marmoladę i placek wstawić do lekkiego pieca. Gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty.