dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Sztufada

 
  składniki:

  • 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 6 dkg słoniny
  • 10 dkg cebuli
  • czosnek
  •  3 dkg koncentratu pomidorowego
  • 1 kieliszek stołowego wina
     

zaprawa z warzyw:
  • 2 dkg oleju
  • 2 dkg cukru
  • ½ liścia bobkowego
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • 3 dkg cebuli
  • 3 dkg selera
  • 3 dkg marchwi
  • 3 dkg pietruszki
 
 
     
     

Mięso opłukać, obrać z powięzi, osączyć, natrzeć i obłożyć warzywami z zaprawy („Pieczeń wołowa po flamandzku”). Włożyć do miski kamiennej, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa. Naszpikować osoloną, pokrojoną w słupki słoniną długości 6 cm, średnicy 1 cm.

Mięso oprószyć solą, osmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.

          

Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz z osmażenia, litra wody, obraną, pokrojoną w krążki cebulę. Dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć, sos przetrzeć, osolić, dodać do smaku pomidory, roztarty czosnek i wino. Włożyć pieczeń i jeszcze przez kilka minut dusić. Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.

Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.


Zamiast okładania mięsa warzywami z zaprawy można je skropić na kilka godzin octem i przed duszeniem pobić tłuczkiem