dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Sztuka mięsa zapiekana

w sosie chrzanowym

lub beszamelowym

 
składniki:
  • 80 dkg wołowiny z kością (krzyżowa)
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • ½ liścia bobkowego
  • po 2 – 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • ½ l sosu chrzanowego lub beszamelowego
 
 
Ugotować sztukę mięsa. Przyrządzić sos chrzanowy. Miękkie mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości, pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry. Ułożyć na półmisku do zapiekania, pokryć sosem chrzanowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut. Podawać posypane siekaną zieloną pietruszką na tym samym półmisku. Osobno podać ziemniaki i ogórki kiszone.
Sztuką mięsa można również zapiec w sosie beszamelowym. Ugotowane mięso pokroić, ułożyć na półmisku do zapiekania, oblać sosem beszamelowym, skropić stopionym masłem ze zrumieniona tartą bułką, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut. Do mięsa podać osobno ziemniaki, surówkę z pomidorów lub innych warzyw.