dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Szynka wieprzowa powoli pieczona

 

składniki:

  • 1 - 1½ kg surowej szynki wieprzowej ze skórą i z kością,
  • 1 łyżka suszonych nasion kolendry,
  • 1 kopru włoskiego,
  • 1 świeżego tymianku,
  • 1½ łyżki soli,
  • goździki do dekoracji,
  • 2 łyżki oleju
przygotowanie mięsa:
  1.  Przyprawy z solą utrzeć w moździerzu.
  2. Przygotowanie mięsa: nacięcie w kratkę...  Skórę mięsa wraz z warstwą podskórnego tłuszczu naciąć dekoracyjnie w kratkę, natrzeć olejem i wetrzeć w skórę i w nacięcia utarte zioła. Każdy kwadrat skóry nakłuć i wetknąć tam goździka. Zawinąć w folię i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
  3. Nagrzać piekarnik do około 140°C, na dole piekarnika postawić blaszkę wypełnioną wodą, aby kapiący podczas pieczenia tłuszcz nie palił się. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w tej temperaturze przez pół godziny. Podnieść temperaturę do około 170°C i piec jeszcze około 2 godzin, aby wytworzyła się ładnie zapieczona skórka, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem z wodą.
  4. Szynka wieprzowa powoli pieczona dzielenie na porcje Upieczone mięso powinno łatwo dzielić się przy nacięciach.