składniki:
-
1 - 1½ kg surowej szynki wieprzowej ze skórą i z kością,
-
1 łyżka suszonych nasion kolendry,
-
1 kopru włoskiego,
-
1 świeżego tymianku,
-
1½ łyżki soli,
-
goździki do dekoracji,
-
2 łyżki oleju
|
przygotowanie mięsa:
-
Przyprawy z solą utrzeć w moździerzu.
-
Skórę mięsa wraz z warstwą podskórnego tłuszczu naciąć dekoracyjnie w kratkę, natrzeć olejem i wetrzeć w skórę i w nacięcia utarte zioła. Każdy kwadrat skóry nakłuć i wetknąć tam goździka. Zawinąć w folię i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
-
Nagrzać piekarnik do około 140°C, na dole piekarnika postawić blaszkę wypełnioną wodą, aby kapiący podczas pieczenia tłuszcz nie palił się. Mięso ułożyć na ruszcie i piec w tej temperaturze przez pół godziny. Podnieść temperaturę do około 170°C i piec jeszcze około 2 godzin, aby wytworzyła się ładnie zapieczona skórka, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem z wodą.
-
Upieczone mięso powinno łatwo dzielić się przy nacięciach.
|