dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Przepisy na Tłusty Czwartek

dzisiaj nie liczymy kalorii!!

Zobacz też:

faworki (chrust)

faworki chrust 2

pączki i

pączki ii

pączki angielskie (oponki)

pączki babuni

pączki karnawałowe

  1.  Pączki posypuje się cukrem—pudrem lub polewa lukrem. Powinny być puszyste i  dużych rozmiarów, dobrze wyrośnięte. Pamiętajmy, że jeden pączek to około 250 kcal. Jednak po Tłustym Czwartku, przez następne 40 dni postu łatwo to będzie „odpościć”. W 2014roku   Tłusty Czwartek wypadnie 27 lutego.
 
Zobacz też: Mardi Gras /mär`dē grä/ (fr. tłusty wtorek) to dzień przed środą popielcową, ostatni dzień karnawału.
  1.  pączekTłusty Czwartek to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, nazywany też „ostatkami”. Następująca po nim środa rozpoczyna 40-dniowy  okres Wielkiego Postu, podczas którego katolicy powinni zachowywać wstrzemięźliwość i  umiar w  jedzeniu. Jest to tradycja w  chrześcijańskiej części Polski i  Niemiec. Tradycyjnie zjadajmy się w  tym dniu pączkami i  faworkami, nazywanymi też chrustem.
  2.  W Anglii tradycja Tłustego Czwartku jest również popularna i  nosi nazwę „Fat Thursday”, tego dnia jednak spożywa się tam naleśniki, ten dzień ma też inną nazwę – „Pancake Day”. w  Polsce obecnie jest to dzień, kiedy pochłaniamy wielkie ilości pączków i  faworków.
  3.  Jednak tradycja własnoręcznego ich przyrządzania w  domu, niestety upada, ponieważ są to dość pracochłonne i  skomplikowane przepisy. Łatwiej jest kupić gotowe, przygotowane w  cukierniach wyroby. Panuje przekonanie, że ilość spożytych w  tym dniu pączków przekłada się na szczęście i  dobrobyt w  rozpoczętym właśnie roku.
  4.  Samodzielnie przygotowane pączki i  faworki są jednak takie jak być powinny, czego nie można powiedzieć o  przemysłowo smażonych na oleju, często już mocno przesmażonym.
  5.   Prawdziwe pączki powinny być smażone na rozgrzanym smalcu, gdyż tylko on daje pożądany smak i  brązowy, pączkowy kolor. Tradycyjne pączki nadziewane były marmoladą z  owoców róży. Obecnie stosuje się również nadzienie z  bitej śmietany z  owocami, masy serowej lub kremu tortowego.