dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort ananasowy wykwintny

(ananastorte)
ciasto:
  • ¼ kg mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • 20 dkg cukru,
  • 15 dkg g masła,
  • 10 migdałów,
krem:
  • 3 żółtka,
  • ¼ kg cukru pudru,
  • ¼ kg masła,
  • 5 plastrów ananasa z puszki,
  • kieliszek rumu,
  • Do przybrania: 3 plastry ananasa i usmażone w cukrze morele.

 

  1. Utrzeć żółtka do białości z cukrem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać ze sparzonymi, obranymi i zmielonymi migdałami.
  2. Do wyrobionego ciasta dodawać po łyżce stopione, sklarowane i ostudzone masło, stale mieszając, wreszcie połączyć ze sztywną pianą ubitą z czterech białek. Upiec cztery cienkie krążki w tortownicy o średnicy 22cm.
  3. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodawać po trochu rozmiękczone masło i ucierać, aż masło połączy się z żółtkami.
  4. Do utartej masy dodawać drobno posiekanego ananasa i rum. Wymieszać.
  5. Upieczone krążki ciasta nasączyć syropem z ananasa i posmarować grubo kremem, ułożyć jeden krążek na drugim.
  6. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, przybrać krążkami ananasa i połówkami moreli. Można wcześniej wierzch torta posmarować marmoladą morelową, a dopiero później posmarować go kremem i przybrać.