dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort biszkoptowy

(oszczędny)

 
     

składniki:

  • 4 jaja
  • 26 dkg cukru
  • 13 dkg mąki pszennej
  • 13 dkg męki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • ½ paczki proszku spulchniającego
  • wanilia i skórka starta z cytryny
  • 2 dkg masła do posmarowania formy
 

 

 
              
     
 Mąkę przesiać razem z tortem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 20 dkg cukru. Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 6 dkg cukru. Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę, dodać utłuczoną wanilię i startą skórkę z cytryny, lekko wymieszać.    Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i upiec. Po upieczeniu przekładać masą czekoladową, kawową, orzechową lub owocową.