dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort czekoladowy z masą prowancką

 
                
 składniki:  
  • 8 jaj
  • 25 dkg cukru-pudru
  • 15 dkg zmielonych migdałów z łupinką
  • 10 dkg tartej czekolady
  • wanilia
  • 6 dkg tartych, siekanych biszkoptów
  • 2 dkg tłuszczu do smarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy
   

masa prowancka:

  • 3 jaja
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 10 dkg migdałów
  • ½ kieliszka likieru maraschino lub rumu
 

 

   
              
     

   Przygotować formę tortową. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z białek ubić pianę, wyłożyć warstwami na żółtka.

 

   Pianę i resztę składników ciasta lekko wymieszać, wyłożyć do tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.

 

   Przyrządzić masę prowancką: jaja z cukrem ubić na parze na pulchną masę.

     Zdjąć z pary, ubijać na stole, aż do zupełnego ostudzania. Połączyć ze spienionym masłem, dodać zrumienione, mielone migdały, przyprawić do smaku rumem lub likierem maraschino.