dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort daktylowy

 
składniki: 
  • 6 jaj
  • 25 dkg cukru-pudru
  • 25 dkg daktyli
  • 25 dkg migdałów
  • wanilia
  • sok z ½ cytryny
  • 4 dkg mielonych biszkoptów
  • 2 dkg tłuszczu do formy
  • 2 dkg tartej bułki

polewa czekoladowa:

  • 10 dkg czekolady
  • 2 dkg tłuszczu
 
 
 Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, zmieszać z pokrojonymi daktylami, zmielonymi migdałami, wanilią, sokiem z cytryny i tartymi, przesianymi biszkoptami. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, upiec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku, wyjąć, ostudzić.


Oblać polewą czekoladową.