dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort Dobosza

 
     
ciasto biszkoptowe:
  • 6 jaj
  • 18 dkg cukru-pudru
  • 12 dkg mąki pszennej lub 9 dkg mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki octu
  • 3 dkg masła do formy
  • papier do pieczenia
lukier pomadkowy czekoladowy:
  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu (6%)
  • 6 dkg czekolady lub 3 dkg kakao
masa czekoladowa:
  • 3 jaja
  • 25 dkg cukru
  • 30 dkg masła
  • 5 dkg orzechów zmielonych
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
  • wanilia
  • 8 dkg czekolady lub 5 dkg kakao
     
  ***  
     

   Przyrządzić ciasto biszkoptowe (Rolada biszkoptowa z marmoladą). Upiec cztery krążki w wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia tortownicy.

 

   Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III), dodać zmielone orzechy i siekaną skórkę pomarańczową.

 

   Krążki przełożyć masą, lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem. Przyrządzić lukier pomadkowy czekoladowy II.

   

   Tort dwukrotnie polukrować, przybrać migdałami i skórką pomarańczową.