dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort fasolowy

 
     
 
  • 8 jaj
  • ¼ kg cukru-pudru
  • 20 dkg fasoli „Jaś”
  • 2 dkg gorzkich migdałów
  • 5 dkg tartej bułki
  • 2 dkg tłuszczu do smarowania formy
  • 20 dkg kwaśnego dżemu

lukier rumowy:

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • rum do smaku
     
              
     
 

   Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułeczką. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć.

 

   Fasolę ugotować na półtwardo, obrać ze skórki, przetrzeć przez rzadkie sito. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać z fasolą, migdałami, tartą bułką i ubitą z białek pianą, wyłożyć do tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

   

   Zimny tort przekroić na dwa krążki, przełożyć kwaskowym dżemem, z wierzchu polukrować (lukier pomadkowy rumowy).